برآورد کارایی فنی برنج در استان های منتخب ایران

نوع مقاله : علمی

نویسندگان

1 دانشیار دانشکده‌ی اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

2 کارشناس ارشد علوم اقتصادی

چکیده

     برنج یکی از غلات مهم مصرفی انسان به شمار می­رود و در بین غلات، برنج سفید محصولی است که منحصراً برای انسان کاشته می­شود. هم اینک ایران یکی از مهم‌ترین وارد­کنندگان این محصول در سطح جهان به حساب می­آید. بنابراین ضروری به نظر می­رسد که با بررسی کارایی فنی محصول برنج در استان­های مختلف و استفاده از   ابزار­های سیاستی و راهکار­های مناسب اجرایی، زمینه را برای تقویت کارایی برنجکاران و کاهش ناکارایی فنی در تولید برنج فراهم کرد تا از این رهگذر بخشی از نیاز داخلی را کشاورزان داخل تأمین کنند. تحقیق حاضر بر اساس داده­های سال زراعی 1382-1383 برای ارقام مختلف برنج، و در پنج استان منتخب گیلان، مازندران ، گلستان، خوزستان و فارس اقدام به برآورد کارایی فنی کرده است. نتایج نشان         می­دهد که کارایی فنی(VRS) در کشت این محصول نسبتاً بالا و معادل 87 درصد است. در سه استان خوزستان،گیلان و مازندران تولید ارقام برنج دارای کارایی فنی یکسانی  بوده­اند و در استان­های فارس و گلستان  مقدار کارایی فنی تولید برنج  متفاوت است.

کلیدواژه‌ها