تجزیه و تحلیل تقاضای انرژی و عوامل مؤثر بر آن در صنعت قند و شکر«مورد کارخانه‌ی قند بیستون»

نوع مقاله : علمی

نویسندگان

1 استادیار گروه اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه

2 کارشناسی ارشد علوم اقتصادی

3 کارشناسی ارشد مدیریت، کارخانه‌ی قند بیستون

چکیده

     سهم بالای صنعت قند و شکر از انرژی مصرفی کشور از یک سو و تمایز عوامل مؤثر بر مصرف انرژی در این زیربخش نسبت به سایر بخش های اقتصاد از سوی دیگر، اهمیت و جایگاه مطالعه‌ی مجزّای مصرف انرژی را در این صنعت نمایان می سازد. در این مقاله پس از تعیین و توضیح مختصر متغیّرهای توضیحی تعیین کننده‌ی مصرف انرژی در کارخانه‌ی قند و شکر بیستون و بررسی آن‌ها از حیث پایایی با طراحی و تصریح الگوهای اقتصادسنجی مناسب، میزان حساسیت مصرف انرژی در کارخانه‌ی مذکور نسبت به هر یک از عوامل مختلف تأثیرگذار بر مصرف انرژی در این بنگاه تولیدی، با بهره گیری از داده های سری زمانی روزانه مربوط به کارخانه قند بیستون برای دوره‌ی 1/7/1383 تا 30/9/1383 برآورد می شود .
    نتایج حاصل از اجرای مدل حاکی از آن است که حساسیت تقاضای انرژی در کارخانه‌ی قند و شکر بیستون نسبت به تمامی متغیّرهای توضیحی مدل، پایین است. عدم دسترسی به حامل انرژی جایگزین نزدیک، عدم امکان جایگزینی مازوت با سایر عوامل تولید، کوتاه بودن دوره‌ی مطالعه، پایین بودن سهم هزینه‌ی مصرف انرژی نسبت به کل هزینه‌ی تولید، ناچیز بودن سهم تقاضای آزاد و بالا بودن سهم تقاضای محصور انرژی؛ دلایل اصلی پایین بودن کشش تقاضای انرژی در این کارخانه به شمار می روند.

کلیدواژه‌ها