تورم پدیدهای است که در دهههای اخیر، بیشترین توجه اقتصاددانان و صاحبنظران در مسائل مالی – اقتصادی را به خود جلب کرده است. ما نیز در این مقاله به دنبال بررسی رابطه بین شاخص بهای عمدهفروشی کالاها و شاخص قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستیم. در واقع میخواهیم بدانیم که آیا بین تورم و قیمت سهام رابطهای وجود دارد و سهام میتواند به عنوان یک سپر تورمی (Inflation Hedge) عمل کند؛ دیگر این که، تأثیر تورم بر قیمت سهام صنعتهای هیجدهگانه بررسی شود تا معلوم شود، سهام کدام صنعت هماهنگتر با تورم عمل میکند.
برای معینشدن نوع رابطه بین شاخص بهای عمدهفروشی کالاها و قیمت سهام از معادلات رگرسیونی استفاده شده است که شاخص بهای عمدهفروشی کالاها به عنوان متغیر مشتق (x) و شاخص قیمت کل سهام (y) و شاخص قیمت سهام صنعتهای هیجدهگانه بعنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شدهاند. برای بررسی معنیداربودن معادلات رگرسیونی از آزمون تیتست (T-test) استفاده شده است و برای نشان دادن میزان به هم وابستگی متغیرها ضریب همبستگی(R) محاسبه گردید. نهایتاًً پس از محاسبه رگرسیون و شاخصهای آماری به بررسی معادلات به دست آمده از طریق آزمون دوربین – واتسون (D-W) پرداختیم.
دادههای آماری مربوط به شاخص کل قیمت سهم و شاخص قیمت سهام صنایع هیجدهگانه و شاخص بهای عمدهفروشی کالاها مربوط به دورة زمانی ابتدای سال 1369 تا پایان شهریورماه سال 1377 میباشد. یافتههای تحقیق نشان دادند که بین شاخص بهای عمدهفروشی کالاها و شاخص قیمت کل سهام همبستگی مثبت و مستقیم وجود دارد ولی از شدّت زیادی برخوردار نیست.
از طرف دیگر نتایج تحقیق نشان داد که تورم، تأثیر عمدهای بر قیمت سهام در شرکتهای پذیرفته شده ندارد. نکتة قابل توجه در تحقیق این است که همبستگی بین شاخصهای عمدهفروشی کالاها و شاخص قیمت سهام اکثر صنایع مثبت و مستقیم بوده، ولی شدّت آن بسته به نوع صنعت متفاوت بوده است و این نشاندهندة رابطة قوی بین تورم و قیمت سهام آن صنایع میباشد.